RESPECTAREA LEGII ÎN STRĂINĂTATE
În orice tara din lume decideti sa calatoriti, amintiti-va ca respectarea tuturor legilor si regulilor locale este o obligatie de care nu sunteti scutit ca cetatean strain. Cetatenii români aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state si sunt tinuti responsabili pentru orice încalcare a legilor sau regulilor locale. Oricât de diferite sunt legile sau regulile straine fata de cele existente în România, respectarea lor este obligatorie si va asigura linistea, confortul si demnitatea fata de autoritatile locale.
Respectarea legilor locale în strainatate are un impact extrem de serios asupra sigurantei personale a fiecarui calator. Institutiile si legile române nu pot produce actiuni sau efecte pe teritoriul altor state. Singurul sprijin pe care îl puteti obtine de la statul român în situatia încalcarii legislatiei locale este cel al ambasadelor si consulatelor României. Interventia consulara în astfel de cazuri este însa limitata de normele dreptului international. Personalul consular nu poate acorda asistenta juridica, nu îsi poate asuma reprezentarea dumneavoastra în fata autoritatilor locale, nu poate desfasura anchete sau investigatii, nu poate interveni în procedurile judiciare si nu poate influenta deciziile autoritatilor sau ale instantelor de judecata.
Responsabilitatea respectarii legilor în strainatate si cea a asigurarii reprezentarii în justitie în cazul instituirii unor proceduri judiciare revine în mod individual fiecarui cetatean român. Personalul consular al României poate interveni prin semnalarea cazului la autoritatile locale, prin solicitarea de acordare a unui tratament corect, demn si în conformitate cu legislatia locala si cu principiile dreptului international, sau prin masuri de asistenta consulara agreate de statul respectiv.